Många drömmer om ett nytt, fräscht badrum – men det finns mycket att tänka på innan arbetet sätter igång. För att undvika onödiga kostnader och problem längre fram, gäller det att förbereda sig ordentligt.
Med rätt plan från början kan du få ett badrum som är praktiskt, hållbart och trevligt att vistas i. Idag listar vi 5 smarta tips inför din badrumsrenovering!
1. Planera noga innan du börjar
Innan hantverkare anlitas eller material köps in, är det bra att fundera över vad du faktiskt behöver. Är det bara ytan som ska fräschas upp, eller behöver större förändringar göras?
Många misstag i badrumsrenoveringar beror på att man inte planerar ordentligt. Det kan leda till att budgeten överskrids eller att viktiga detaljer glöms bort. Skriv gärna ner dina behov och önskemål, så att slutresultat blir som du förväntar dig.
2. Anlita en kunnig och behörig firma
Eftersom ett badrum räknas som ett våtrum, finns det tydliga regler för hur arbetet ska göras. Den som gör jobbet måste ha rätt kunskap och utbildning. Det gäller till exempel när tätskikt ska läggas eller golvbrunn bytas. Fel utförande kan leda till fuktproblem som blir dyra att reparera.
Det finns många seriösa firmor runt om i landet som jobbar med badrum. Om du t.ex. planerar att utföra en badrumsrenovering Vällingby, är det klokt att anlita lokala hantverkare som kan reglerna och byggnormerna i just det området. Men det gäller såklart alldeles oavsett var i landet du behöver hjälp med en badrumsrenovering.
3. Välj hållbara material som passar i badrum
Alla material fungerar inte i våtrum. Det krävs material som tål fukt, vatten och värme – och som är godkända för just badrum. När du väljer kakel, klinker, fog, färg eller möbler, se till att det står att de är avsedda för våtrumsmiljö.
Det är också smart att tänka på hur lätt materialen är att hålla rena. Blank yta på kakel kan vara enklare att torka av, medan vissa fogar kan dra åt sig smuts lättare.
4. Glöm inte ventilationen
Många tänker inte på ventilationen förrän efteråt – men den har stor betydelse. När ånga och fukt inte försvinner ordentligt, ökar risken för mögel. Det kan i sin tur påverka både luften i hela hemmet.
Ibland kan det räcka med en ny fläkt eller bättre luftflöde. Andra tillfällen kan hela ventilationssystemet behöva ses över. Oavsett vilket, är det bra att ta upp detta med den som ska göra jobbet, så att ventilationen funkar som den ska.
5. Spara all dokumentation
När badrummet är färdigt är det viktigt att du får papper på vad som har gjorts och vem som har gjort det. Intyg och kvitton kan vara avgörande om något skulle hända senare. De kan också behövas vid försäljning av bostaden.
Många försäkringsbolag kräver att renoveringen gjorts av certifierade hantverkare för att försäkringar ska gälla. Dubbelkolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan du sätter igång. Det ger en extra trygghet – både under och efter renoveringen.